Wednesday 20 April 2022

15 Quiz Questions On Mahatma Gandhi With Answers

15 Quiz Questions On Mahatma Gandhi With Answers

1. Who called Gandhiji as ‘Mahatma’?

Answer: Rabindranath Tagore

2. Who is considered as spiritual guru of Gandhiji?

Answer: Leo Tolstoy

3. Where was Mahatma Gandhi born?

Answer: Porbandar, India – It is a coastal city in Gujarat, also known for being the birthplace of         Sudama

4. What is Mahatma Gandhi’s first name?

Answer: Mohandas

5. What is the name of Mahatma Gandhi’s parents?

Answer: Karamchand and Putlibai Gandhi

mahatma gandhi

6. What did Gandhiji call freedom fighter Subhash Chandra Bose?

Answer: Patriot

7. What is the significance of the Gandhi Memorial in Kanyakumari?

Answer: Gandhiji’s ashes were kept here before immersion in the sea on February 12, 1948

8. When was the Mahatma Gandhi Series of banknotes issued by the Reserve Bank of India?

Answer: 1996

9. Who is the author of Gandhiji’s favourite Bhajan ‘Vaishnava jana to tene kahiye’?

Answer: Narsi Mehta – The bhajan speaks about the ideals of a Vaishnava Jana or a follower of Lord Vishnu

10. What was the civil disobedience movement where the British were asked to leave India called?

Answer: Quit India Movement

11. Who led the salt Satyagraha Movement with Gandhi?

Answer: Sarojini Naidu

12. How is the date of Mahatma Gandhi’s return to India in 1915 observed now?

Answer: Pravasi Bharatiya Divas

13. When is the International Day of Non-Violence celebrated?

Answer: October 2 — apt, isn’t it?

14. Where is Sabarmati Ashram?

Answer: Ahmedabad – It was formerly known as “Satyagraha Ashram”

15. By which name is Gandhi lovingly called by his countrymen?

Answer: Bapu – It is a Gujarati endearment for “father” or “papa

No comments:

Post a Comment

Latest post

आजचे खूप महत्वाचे करंट अफेअर्स - (प्रश्न & उत्तरे) 20 एप्रिल 2024

🔖 प्रश्न.1) अलीकडेच टाइम मासिकाने जगातील 100 सर्वात प्रभावशाली व्यक्तींमध्ये कोणत्या प्रसिद्ध भारतीय अभिनेत्रीचा समावेश केला ?  उत्तर – आलि...