Indian history

Q :  Under whose direction the Persian translation of Mahabharata took place during the time of Akbar, is it?

(A) Utbi

(B) Fizzy

(C) Naziri

(D) Abul Fazl

Correct Answer : A

Q :  By what name is the district known in the Mughal administration?
(A) Diet

(B) Government

(C) Diocese

(D) Dastur

Correct Answer : B

Q :  Where is the tomb of famous musician Tansen located?
(A) Agra

(B) Jaipur

(C) Jhansi

(D) Gwalior

Correct Answer : D

Q :  Which Mughal emperor was called Zinda Pir?
(A) Akbar

(B) Jahangir

(C) Shah Jahan

(D) Aurangzeb

Correct Answer : D

Q :  The map of which building made by Akbar is like a Buddhist vihara?
(A) Diwan-i-Khas

(B) Panchmahal

(C) Jodha Bai's palace

(D) Buland Darwaza

Correct Answer : B

Q :  What was the real name of Mumtaz Mahal?
(A) Arjumand Banu Begum

(B) Roshan Ara

(C) Ladli Begum

(D) none of these

Correct Answer : A

Q :  Name the only President to have been elected for two consecutive terms?
(A) APJ Abdul Kalam

(B) Pratibha Patil

(C) Dr Zakir Hussain

(D) Rajendra Prasad

Correct Answer : D

Q :  The Gandhi - Irwin pact was signed in the year
(A) 1932

(B) 1933

(C) 1930

(D) 1931

Correct Answer : D

Q :  The name of the first bank established in India was
(A) Imperial Bank

(B) State Bank of India

(C) Bank of Hindustan

(D) Reserve Bank of India

Correct Answer : C

Q :  Who served as the first Deputy Prime Minister of independent India ?
(A) Sardar Vallabhbhai Patel

(B) C. Rajagopalachari

(C) K. Kamaraj

(D) Morarji Desai

Correct Answer : A

________________________________

1. Arabs were defeated in 738 A.D. by….


(A) Pratiharas 


(B) Rashtrakutas 


(C) Palas 


(D) Chalukyas 




Ans .D

2. Harshvardhan was defeated by….


(A) Prabhakaravardhana 


(B) Pulakesin II


(C) Narasimha Varma Pallavas 


(D) Sasanka 




Ans .B

3. Beetapala and Dhiman, the two great artists that India had produced, belonged to the……


(A) Pala Age


(B) Gupta Age


(C) Mauryas Age


(D) Rathan Age





Ans .A

4. Chalukyas king Pulakesin II was defeated by….


(A) Mahendra Varman 1


(B) Narasimha Varman 1


(C) Parameswara Varman 1


(D) Jatila Parantaka 





Ans .B

5. The most distinguished ruler of the Chalukyas dynasty was…..


(A) Jayasimha II


(B) Vikarmaditya VI


(C) Somesvara II


(D) Pulakesin II





Ans .D

6. Which ruler founded the famous Vikramshila University for the Buddhists?


(A) Mahi Pala


(B) Devapala


(C) Gopala


(D) Dharmapala





Ans .D

7.Who among the following were the first to invade India?


(A)Afghan


(B) Mongols


(C) Arabs


(D) Turks





Ans .C

8. Which rulers built the Ellora temples?


(A) Chalukyas


(B) Sunga


(C) Rashtrakutas


(D) Pallavas





Ans .C

9. The famous rock-cut temple of Kailasa is at ……


(A) Ajanta


(B) Badami


(C) Mahabalipuram


(D) Ellora





Ans .D

10. The Rathas of Mahabalipuram was built during the reign of the…….


(A) Palas


(B) Cholas


(C) Rashtrakutas


(D) Pallavas





Ans .D

Indian History

11. Which Rashtrakutas ruler built the famous Kailash temple of Siva at Ellora?


(A) Dantidurga


(B) Amoghvarsha 1


(C) Krishan 1


(D) Vats raj




Ans .C

12. The Rashtrakutas kingdom was founded by……


(A) Dandi Durga


(B) Amoghvarsha


(C) Govinda III


(D) Indra III





Ans .A

13. The paintings in the Ajanta and Ellora caves are indicative of development of art under the……


(A) Rashtrakutas


(B) Pallavas


(C) Pandya’s 


(D) Chalukyas





Ans .A

14. The famous Kailas temple cut out of the solid rock at Ellora was built under the patronage of the….


(A) Cholas


(B) Kadambas


(C) Pallavas


(D) Rashtrakutas


Ans .D

15. Who established Mahabalipuram?


(A) Pallavas


(B) Pandya


(C) Chola


(D) Chalukyas




Ans .A

16. Name the capital of the Pallavas?


(A) Kanchi


(B) Vatapi


(C) Trichinopoly


(D) Mahabalipuram





Ans .A

17. The Seven Pagodas of Mahabalipuram are a witness to the art patronized by the….


(A) Pallavas 


(B) Pandya’s


(C) Cholas


(D) Chera





Ans .A

18.Rath temple at Mahabalipuram was built in the reign of which Pallav ruler?


(A) Mahendra Varman 1


(B) Narasimha Varman 1


(C) Parmeshwar 1


(D) Nandi Varman 1





Ans .B

19. The first Indian ruler, who established the supremacy of Indian Navy in the Arabian Sea was….


(A) Raja raja 1


(B) Rajendra 1


(C) Rajadhiraja 1


(D) Kulottunga 1





Ans .A

20. Where is Brihadeshwara Temple situated?


(A) Kanchi


(B) Madurai


(C) Shri Shailan


(D) Tanjore





Ans .D


21. Prince Ellora conquered Sri Lanka in the second century BC. With Which of the following dynasties of Dravidic ruler was be associated.


(A) Chera


(B) Chola


(C) Pandya


(D) Pallavas




Ans .B

22. Which Chola king founded the city of Puhar/


(A) Rajendra Chola


(B) Ellora


(C) Senguttavan


(D) Karikala





Ans .D

23. Which of the following dynasties conquered Sri Lanka and South-East Asian countries?


(A) The Pandya’s


(B0 The Chalukyas


(C) The Cholas


(D)_ The Rashtrakutas





Ans .C

24. Who built Brihadeshwara Temple at Tanjore?


(A) Aditya Cholla


(B) Raja Raja Cholas


(C) Rajendra Cholas


(D) Kareikala Chola





Ans .B

25. Which of the following was the capital of the Chola Kings?


(A) Kanchi


(B) Tanjore


(C) Madurai


(D) Tiruchirappalli





Ans .B

No comments:

Post a Comment

Latest post

स्पर्धा परीक्षा चालू घडामोडी

Q.1) प्रसिद्ध दाक्षिणात्य अभिनेते विजय थलापती यांनी कोणत्या नावाने स्वतःचा राजकीय पक्ष सुरू केला? उत्तर - तमिझगा वेत्री कळघम (TVK) Q.2) नुकत...