Thursday 23 December 2021

One Word Substitution

1. A general pardon for political offenders

1. Acquittal
2. Forgiveness
3. Amnesty
4. Anecdote

Answer: amnesty

2. That which has life

1. Animate
2. Inanimate
3. Aquatic
4. Credulous

Answer: animate

3. That which does not bear the name of writer

1. Obscure
2. Anonymous
3. Posthumous
4. Antedate

Answer: anonymous

4. A medicine to counteract the effect of another medicine

1. Cure
2. Panacea
3. Antidote
4. Anecdote

Answer: antidote

Antidote cures or counteracts effect of poison / or ill effects of another medicine.

5. The life story of a person written by himself

1. Biography
2. Eulogy
3. Auto-biography
4. Novel

Answer: auto-biography

6. A person who is extremely desirous of money

1. Miserly
2. Frugal
3. Avaricious
4. Mercenary

Answer: avaricious

Avaricious means characterized by avarice; greedy; covetous.

7. Government by officials

1. Aristocracy
2. Autocracy
3. Anarchy
4. Bureaucracy

Answer: Bureaucracy

8. A person who is a hundred years old or more

1. Centenarian
2. Septuagenarian
3. Contemporary
4. None of these

Answer: centenarian

9. Persons working in the same institution

1. Peers
2. Mates
3. Friends
4. Colleagues

Answer: colleagues

Peer means equal and friends and mates are companions.

10. Belonging to the same time

1. Periodical
2. Antique
3. Contemporary
4. Advanced

Answer: contemporary

‘Contemporary’ means ‘living or happening in the same period of time’.

11. Recovering from illness

1. Convalescent
2. Credulous
3. Enervated
4. Rejuvenated

Answer: convalescent

Convalescent is used to refer to a person who is recovering after an illness or medical treatment.

12. A citizen of the world

1. Metropolitan
2. Cosmopolite
3. Universal
4. Factional

Answer: cosmopolite

Cosmopolite means a cosmopolitan person; citizen of the world.
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

No comments:

Post a Comment

Latest post

इतिहासाच्या दृष्टीने महत्वाचे

◾️राष्ट्रीय काँग्रेसची महत्वाची अधिवेशने व त्याचे वैशिष्टे :-◾️ ▶️ 1885 – मुंबई – ओमेशचंद्र बॅनर्जी – राष्ट्रीय काँग्रेसचे पहिले अधिवेशन ▶️ ...