Monday 18 April 2022

Blood Relations reasoning


Blood Relations

1) Pointing to a photograph, a man said, "I have no brother, and that man's father is my father's son." Whose photograph was it?

His son

His own

His father

His nephew

Hide Answer Workspace

Answer: A

Explanation:

The narrator has no brother, so he is the only son of his father, and his father's son is he himself. Hence, the narrator is the father of the man in the photograph, so the man in the photograph is his son.

2) Pointing to a photograph of a man, Pooja said, "He is the only son of the mother of my sister's brother." How is that person related to Pooja?

Father

Maternal Uncle

Cousin

None of these

Hide Answer Workspace

Answer: D

Explanation:

The person in the photograph is the only son of the mother of Pooja's sister's brother. So, he is the brother of Pooja.

3) Pointing to a woman, a man said, "Her father is the only son of my father." How is the man related to the woman?

Brother

Grandfather

Father

Son

Hide Answer Workspace

Answer: C

Explanation:

Only son of my father = the man himself. Therefore, the man is the father of this woman.

4) Looking at the portrait of a man, Mohan said, "His mother is the wife of my father's son and I have no brother and sister." at whose portrait was Mohan looking?

His nephew

His son

His cousin

None of these

Hide Answer Workspace

Answer: B

Explanation:

Mohan has no brother and sister, so he is the only son of his father.

Now, wife of my father's son = Mohan's wife. And, Mohan's wife is the mother of the man, so the man is Mohan's son.

5) Pointing to a photograph, a lady tells Sohan, "I am the only daughter of this woman, and her son is your maternal uncle." How is the lady related to Sohan's father?

Wife

Sister-in-law

Sister

None of these

Hide Answer Workspace

Answer: A

Explanation:

The lady's brother is Sohan's maternal uncle. So, the lady is Sohan's mother and wife of his father.

_____________________________

Blood Relations

6) Looking at the picture of a man, Geeta said, "His brother's father is the only son of my grandmother. How is Geeta related to the man in the picture?

Mother
Sister
Aunt
Daughter
Hide Answer Workspace
Answer: B

Explanation:

Only son of my grandmother = Geeta's father

Man's brother's father = Man's father, so, Geeta is the sister of the man in the picture.

7) Pointing to an old man, Ramesh said, "His son is my son's uncle." How is Ramesh related to the man?

Brother
Son
Father
Cousin
Hide Answer Workspace
Answer: B

Explanation:

Ramesh's son's uncle = Ramesh's brother

Now, Man's son is Ramesh's brother, so Ramesh is the son of the old man.

8) A and B are sisters. C and D are brothers. A's daughter is D's sister. How is B related to C?

Aunt
Sister
Mother
None of these
Hide Answer Workspace
Answer: A

Explanation:

B is the sister of A and A's daughter is D's sister. It shows D is the son of A. Since, C and D are brothers; C is also the son of A. So, B is the aunt of C.

9. Given that

I. A is the father of B

II. C is the daughter of A

III. D is the sister of E

IV. E is the son of B

Who is the grandfather of D?

C
B
D
A
Hide Answer Workspace
Answer: D

Explanation:

D is the sister of E and E is the son of B. It means, D is the daughter of B. Since, A is the father of B, so A is the grandfather of D.

10) Sunil is the brother of Anil. Anil is the son of Sohan. Meena is Sohan's mother. How is Sunil related to Meena?

Son
Grandson
Brother
Grandfather
Hide Answer Workspace
Answer: B

Explanation:

Sunil is the brother of Anil and Anil is the son of Sohan. So, Sunil is the son of Sohan. Now, Meen is the mother of Sohan. So, Sunil is the grandson of Meena.

No comments:

Post a Comment

Latest post

चालू घडामोडी :- 26 MAY 2024

1) राष्ट्रीय कागद विमान दिवस दरवर्षी 26 मे रोजी साजरा केला जातो. 2) व्हाईस अॅडमिरल गुरचरण सिंग यांनी राष्ट्रीय संरक्षण प्रबोधिनीचे कमांडंट...