Monday 18 April 2022

Verbal Reasoning

Logical Reasoning Questions on Verbal Reasoning

Q21. The ‘A’ state government has chalked out a plan for the underdeveloped ‘B’ district where 66% of the funds will be placed in the hands of a committee of local representatives.
Courses of action:
I. The ‘A’ state government should decide guidelines and norms for the functioning of the committee.
II. Other state government may follow similar plan if directed by the Central government.

A. If only I follows
B. If only II follows
C. If either I or II follows
D. If neither I nor II follows
E. If both I and II follow
Answer: A

Q22. The car dealer found that there was a tremendous response for the new XYZ’s car booking with long queues of people complaining about the duration of business hours and arrangements. Courses of action:
I. People should make their arrangement of lunch and snacks while going for car XYZ’s booking and be ready to spend several hours.
II. Arrangement should be made for more booking desks and increase business hours to serve more people in less time.

A. If only I follows
B. If only II follows
C. If either I or II follows
D. If neither I nor II follows
E. If both I and II follow
Answer: B

Q23. The ‘M’ state government has decided hence forth to award the road construction contracts through open tenders only. Courses of action:
I. The ‘M’ state will not be able to get the work done swiftly as it will have to go through tender and other procedures.
II. Hence forth the quality of roads constructed may be far better.

A. If only I follows
B. If only II follows
C. If either I or II follows
D. If neither I nor II follows
E. If both I and II follow
Answer: D

Q24. Alert villagers nabbed a group of bandits armed with murderous weapons. Courses of action:
I. The villagers should be provided sophisticated weapons.
II. The villagers should be rewarded for their courage and unity.

A. If only I follows
B. If only II follows
C. If either I or II follows
D. If neither I nor II follows
E. If both I and II follow
Answer: B

Q25. 10 coaches of a passenger train have got derailed and have blocked the railway track from both ends. Courses of action:
I. The railway authorities should immediately send men and equipment and clear the spot
II. All the trains running in both directions should be diverted immediately via other routes.

A. If only I follows
B. If only II follows
C. If either I or II follows
D. If neither I nor II follows
E. If both I and II follow
Answer: E

Logical Reasoning Questions on Logical Games
Q26. If a legislature decides to fund agricultural subsidy programs, national radio, and a small business loan program, what 2 other programs can they fund?

A. harbor improvements and school music program
B. harbor improvements and international airport
C. hurricane preparedness and international airport
D. hurricane preparedness and school music program
E. harbor improvements and hurricane preparedness
Answer: B

Q27. Kevin, Joseph, and Nicholas are 3 brothers. If the following statements are all true, which of them is the youngest?

✓Kevin is the oldest.
✓Nicholas is not the oldest.
✓Joseph is not the youngest.
A. Joseph
B. Kevin
C. Nicholas
D. Both Joseph and Nicholas

Questions 3-5 are based on the following information:

Mazzini, an Italian specialty restaurant stays open every Monday to Saturday but is closed on all Sundays. On Mondays, only lunch is served, as well as on Tuesdays and Thursdays. On Wednesdays, Fridays and Saturdays, just dinner is served. The restaurant’s floors are polished and plants are watered only on days that Quantum is open for business, according the following schedule:
✓Plants are watered two days each week, but never on consecutive days and never on the same day that floors are polished.
✓Floors are polished on Monday and two other days each week, but never on consecutive days and never on the same day that plants are watered.

Q28. According to a schedule, the restaurant’s floors are polished on either…

A. Tuesday or Wednesday
B. Tuesday or Thursday
C. Wednesday or Thursday
D. Thursday or Friday
E. Thursday or Saturday
Answer: C

Q29. If dinner is served on the same day as plants are watered, which of the following is correct?

A. Plants are watered on Tuesday.
B. Floors are polished on Thursday.
C. Plants are watered on Wednesday.
D. Floors are polished on Wednesday.
E. Plants are watered on Saturday.
Answer: B

Q30. Assume that floors are polished on consecutive days but all other scheduling policies are untampered. For how many of the days can it be determined whether plants are watered and floors are polished?

A. two
B. three
C. four
D. five
E. six
Answer: E

Logical Reasoning Questions on Statement and Assumption
Q31. Statement: Anger is energy, in a more proactive way and how to channelize it is in itself a skill.
Assumptions: I. Anger need to be channelized.
II. Only skillful people can channelize anger to energy.

A) If only assumption I is implicit.
B) If only assumption II is implicit.
C) if either I or II is implicit.
D) if neither I or II is implicit.
E) if both I and II are implicit.
Answer: Only II is implicit.

Q32. Statement: Medicine ‘P’ is a drug which is causing ripples in the medical field.
Assumptions: I. No other drug is causing ripples in the medical field.
II. Medicine ‘P’ is a great drug.

A) If only assumption I is implicit.
B) If only assumption II is implicit.
C) if either I or II is implicit.
D) if neither I or II is implicit.
E) if both I and II are implicit.
Answer: D) if neither I or II is implicit.

Q33. “Use PQR Ceramics tiles to decorate your house” – An advertisement.
Assumptions: I. People want to decorate their house.
II. Only ceramic tiles can make a house decorative.
Options:

A) If only assumption I is implicit.
B) If only assumption II is implicit.
C) if either I or II is implicit.
D) if neither I or II is implicit.
E) if both I and II are implicit.

Q34. The new ABC policy envisages major changes in the earlier policy.
Assumptions: I. ABC Policy should not be consistent with economic conditions of India and abroad.
II. There were some flaws in the earlier ABC policy.
Options:

A) If only assumption I is implicit.
B) If only assumption II is implicit.
C) if either I or II is implicit
D) if neither I or II is implicit
E) if both I and II are implicit.

Q35. It is a waste of time to discuss corruption online in forums. Corruption is rampant and cannot be erased, ever from India.
Assumptions: I. Corruption is inevitable in any system.
II. Corruption is a serious concern.
Options:

A) If only assumption/ I is implicit.
B) If only assumption II is implicit.
C) if either I or II is implicit.
D) if neither I or II is implicit.
E) if both I and II are implicit.

Logical Reasoning Questions on Statement and Conclusion
Q36. Statements: The old order changed yielding place to new.
Conclusions: Change is the law of nature.
Discard old ideas because they are old.

A. Only conclusion I follows
B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Q37. Statements: Government has spoiled many top-ranking financial institutions by appointing bureaucrats as Directors of these institutions.

Conclusions: Government should appoint Directors of the financial institutes taking into consideration the expertise of the person in the area of finance.
The Director of the financial institute should have expertise commensurate with the financial work carried out by the institute.

A. Only conclusion I follows
B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Q38. Statements: Prime age school-going children in urban India have now become avid as well as more regular viewers of television, even in households without a TV. As a result, there has been an alarming decline in the extent of readership of newspapers.

Conclusions: Method of increasing the readership of newspapers should be devised.
A team of experts should be sent to other countries to study the impact of TV. on the readership of newspapers.

A. Only conclusion I follows
B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Q39. Statements: Any student who does not behave properly while in the school brings bad name to himself and also for the school.

Conclusions: Such students should be removed from the school. Discipline will not improve behavior of the students.

A. Only conclusion I follows
B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Q40. Statements: Use “Kraft” colors. They add color to our life. – An advertisement.

Conclusions: Catchy slogans do not attract people.
People like dark colors.. Only conclusion I follows

A. Only conclusion II follows
B. Either I or II follows
C. Neither I nor II follows
D. Both I and II follow

No comments:

Post a Comment

Latest post

𝐌𝐨𝐫𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐁𝐨𝐨𝐬𝐭𝐞𝐫

❇️ आईस्क्रीम मॅन ऑफ इंडिया' रघुनंदन कामथ यांचे वयाच्या 70 व्या वर्षी निधन ◾️नॅचरल्स आईस्क्रीमचे संस्थापक रघुनंदन श्रीनिवास कामथ यांचे ...