Saturday 16 April 2022

Geography question & answer

1.Luni River, which originates in the Pushkar Valley of Aravalli range ends in which among the following?
[A] As a tributary to Sabarmati
[B] In the Rann of Katch
[C] In the Arabian Sea
[D] Near Mount Abu

Correct Answer: B [In the Rann of Katch]
2.Coir Industry is maximum concentrated in which among the following states of India?
[A] Karnataka
[B] Tamil Nadu
[C] Kerala
[D] Andhra Pradesh

Correct Answer: C [Kerala]
3.Which among the following longitudes determines Indian standard Time?
[A] 85.5° E
[B] 83.5° E
[C] 82.5° E
[D] 84.5° E

Correct Answer: C [82.5° E]
4.Which among the following is location of the first Hydro-electric Power station in India (and in Asia indeed)?
[A] Shivanasamudra Falls
[B] Banasura Sagar
[C] Krishna Raja Sagara
[D] Stanley Reservoir

Correct Answer: A [Shivanasamudra Falls]


5.Which among the following matches of city and their earthquake zone are correct?
1. Kolkata- Zone III
2. Guwahati- Zone V
3. Delhi- Zone IV
4. Chennai- Zone II
Choose the correct option from the codes given below :
[A] 1 & 2
[B] 1, 2 & 3
[C] 1, 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]
6.Which among the following places of India are covered under the seismic zone IV?
1. Jammu & Kashmir
2. Delhi
3. Bihar
4. Indo Gangetic plain
Choose the correct option from the codes given below :
[A] 1 & 2
[B] 1, 2 & 3
[C] 2, 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]
7.Dr. Syama Prasad Mookerjee Tunnel was constructed to avoid the snowfall and avalanche of which of the following hill stations?
[A] Gulmarg
[B] Shimla
[C] Patnitop
[D] Rohtang

Correct Answer: C [Patnitop]
8.Arrange the following hill station from west to east
1. Kullu
2. Shillong
3. Ranikhet
4. Darjeeling
Choose the correct option from the codes given below :
[A] 1, 2, 3, 4
[B] 1, 4, 3, 2
[C] 1, 3, 4, 2
[D] 1, 2, 4, 5

Correct Answer: C [1, 3, 4, 2]
9.The name of which of the following hill stations of Tamil Nadu means “The Gift of the Forest”?
[A] Ooty
[B] Kodaikanal
[C] Melagiri
[D] Kurangani

Correct Answer: B [Kodaikanal]
10.The Rann of Katch is located in the state of Gujarat. Which of the following is the meaning of Rann?
[A] Salt marsh
[B] Dry land
[C] Sandy deposit
[D] Small forest

Correct Answer: A [Salt marsh]

No comments:

Post a Comment

Latest post

𝐌𝐨𝐫𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐁𝐨𝐨𝐬𝐭𝐞𝐫

❇️ लेफ्टनंट जनरल एनएस राजा सुब्रमणि हे लष्कराचे उपप्रमुख असतील ◾️सध्या ते लष्कराच्या सेंट्रल कमांडची धुरा सांभाळत आहेत ◾️नॅशनल डिफेन्स अका...